Schoonaarde, zaterdag 5 september 2009 -
(de onderstaande tekst werd door N8mis voorgelezen tijdens de barbecue van het eenjarig bestaan van de Kameraderie)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEikVPkQ2Kv7qPPAeYmzXfI4RJuJk9bv1syUx9yP3hozOKhiNpYnwT7TiwJ-rHlgloI6VE3OPy8wvrLYjbY12x2NOd9OA2oivIjI7-LlxFEzk_PIPVp28Xs1xSGtvIiuJ7yGcd6LSCkOy9Y/s400/Kameraderie+Tripel.jpg)
Om het eenjarig bestaan van onze kameraderieclub te vieren stellen wij, de drie brouwmusketiers, met fierheid en trots de allereerste Kameraderie Tripel voor.
Recept
Omdat we zelf liefhebbers zijn van het blonde bier, hebben we ook ditmaal gekozen voor de tripel. We gingen aan de slag met een basisrecept dat we vervolgens met tal van toevoegingen en improvisaties hebben proberen te personaliseren.
Hop en kruiden
De hopsoorten die we hebben gebruikt zijn Hallertau Perle (als bitterhop) uit Duitsland en Target (als aromahop) uit Engeland die samen in een zodanige balans werden gebruikt om de gewenste, milde bitterheid te bekomen.
Het jonge bier werd tijdens het koken o.a. op smaak gebracht met koriander. Zij het deze keer met een iets matigere hoeveelheid dan bij voorgaande brouwsels. Nog een drietal andere kruiden werden toegevoegd. Wij dagen jullie uit om er een naam op te plakken en wie er eentje kan raden wint een tweede Kameraderie Tripel (zolang de voorraad strekt en als jullie er dan nog wel één willen).
Gist
Voor de vergisting van een tripel wordt bovengist gebruikt en daarom ook wordt het bier van hoge gisting genoemd. Wij hebben gekozen voor een verse, vloeibare gist van de Wyeast laboratoria. De gist die wij gebruikt hebben wordt ook wel Duvelgist genoemd. Die keuze was dus snel gemaakt.
Het bier heeft eerst een tweetal weken in het gistingsvat vertoefd waarna het in principe nog wel even moet nagisten en uitklaren in een tweede vat of mandfles. Maar zover reikt ons geduld nog niet. Wij slagen die stap voorlopig nog over en hebben het bier na de vergisting onmiddellijk gebotteld.
Bottelen
Bij het bottelen van het bier werd nog een kleine hoeveelheid suiker toegevoegd om de nagisting mogelijk te maken. Maar omdat het bier nog niet helemaal uitgegist was vóór het bottelen, is door het toevoegen van de suiker een teveel aan koolzuur ontstaan in de fles. Met als gevolg dat enkele weken na het bottelen twee, vermoedelijk zwakke flesjes aan de te grote druk zijn bezweken en uit elkaar zijn gespat. Door het hoog koolzuurgehalte hebben we nu in ieder geval een biertje met pit.
Ontkurken en uitschenken
Bij het ontkurken van de fles is dus enige voorzichtigheid geboden. Om ongelukken te voorkomen wikkel je best het flesje in een handdoek. Trek de kroonkurk er niet in één ruk af maar laat het koolzuur langzaam ontsnappen. Zo zal er een minimum aan bier verloren gaan, zal de gist voor het overgrote deel op de bodem van de fles blijven en zou het bier redelijk helder moeten zijn. Schenk in één keer uit en laat het bezinksel in de fles.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjM1dRu06cczgpF8uIZhA5cBidAj9DUOTBY80Xgo_4rmypr9khwR4fspQgf0DffanGEb8uy7IfjOSmG3GpUFSVqlwHSrzKsR7SzSpuDKJUecSsydgP4OmhIn1mLeqRuYNJhy305SWGBwKM/s400/Kameraderie+Tripel+Etiket+voor+blog.jpg)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten